Random Video

Mısır'da Müslüman Kardeşler'e ağır darbe

2013-12-26 1 Dailymotion

Mısır’daki istikrar umutları, Müslüman Kardeşler Teşkilatı‘nın (İhvan) “terör örgütü” ilan edilmesinin ardından tehlikeye girdi.
Mısır Bakanlar Kurulu geçtiğimiz gün İhvan‘ın “terör örgütü” ilan edildiğini ve üyeliği belirlenen herkese cezai müeyyide uygulanacağını açıklamıştı.

Karar, bazılarını üzdü. Bazılarını ise sevindirdi:

“Ben hükümetin kararını destekliyorum. Geç verilmiş bir karar olarak görüyorum. Müslüman Kardeşler 80 yıldır terör faaliyeti yürütüyor.”

“Çok iyi fakat çok geç alınmış bir karar. Şu an için onlara verilecek en uygun ceza oldu. Çünkü biz artık bir savaş ülkesiyiz.”

Öte yandan Müslüman Kardeşler barışçıl direnişlerine devam edeceklerini söylüyor. Fakat artık terör örgütü olarak anılan hareket için bu kolay olmayacak.

Müslüman Kardeşler’in 88 üyesi 2005 seçimlerine bağımsız aday statüsünde katılarak parlamentoya girmeyi başarmıştı. Bu seçimlerin ardından sesini parlamentoda da duyuran hareket giderek güçlenmeye başladı. Örgüt hali hazırda 1930’lardan itibaren özellikle Mısır ve Suriye’deki en kuvvetli muhalif örgüt konumundaydı.

Zaman içerisinde gücüne güç katan Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Mübarek rejiminin sona ermesinin ardında yapılan ilk bağımsız seçimlerde çoğunluğun desteği ile iktidara gelmeyi başardı. Ancak Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından teşkilat için zor günler başladı. Mursi başta olmak üzere birçok üst düzey lider terörizmle suçlandı.

Bu sırada hükümetin siyasi geçiş planı çerçevesinde ocak ayı ortalarında Mısır’da yeni anayasa ile ilgili bir referandum düzenlenecek. Müslüman Kardeşler ise yaşanan son gelişmelerden önce bu referanduma katılmayacaklarını duyurmuştu.
Darbe karşıtı ulusal ittifak da anayasa referandumunu protesto etti. El-Vasat Partisi üyelerinden Amr Faruk, referandumu boykot çağrısında bulundu.

Mısr’da bazı hukukçular, Müslüman Kardeşler Teşkilatı‘nın (İhvan) “terör örgütü” ilan edilmesinin uluslararası normlara aykırı olduğunu dile getiriken, kararı olumlu bulanlar da yok değil.